Activitats

Des de l’any 2014 si el temps acompanya, realitzem una observació guiada a la nau de la Catedral durant les dates del Solstici d’Hivern.

-El Món Màgic de les Muntanyes (20/12/2015): Observació del Solstici d’hivern. Xerrada explicativa a l’Espai Ermengol (11:30 h) i Observació del Solstici a la Catedral (12:30 h) a càrrec de Joan Vázquez (Membre de la Societat Catalana de Gnomònica).

-El Món Màgic de les Muntanyes (21/12/2019): Observació del Solstici d’hivern a la Catedral. Espai Ermengol 11:30 h.

-El Món Màgic de les Muntanyes (20/12/2020): Observació del Solstici d’hivern a la Catedral. Oficina de Turisme-Espai Ermengol 12 h.

-El Món Màgic de les Muntanyes (19/12/2020): Taller de Gnomònica a càrrec de Joan Vázquez  amb motiu de la restauració del Rellotge de Sol del Parc del Segre promoguda per Pyrenne, 12 h.

-El Món Màgic de les Muntanyes (19-20/12/2021): Natalis Solis Invicti. Observació del Solstici d’hivern a la Catedral. Oficina de Turisme-Espai Ermengol 12h.

Des de l’any 2020 participem en les Jornades Europees del Patrimoni:

-Jornades Europees de Patrimoni (11/10/2020): Visita guiada Visió astronòmica i gnomònica de Santa Maria d’Urgell a càrrec de Joan Vázquez. Oficina de Turisme,  carrer Major núm. 8 a les 11 h.

-Jornades Europees de Patrimoni (10/11/2021): El crismó. Ciència i religió a l segle XII a la Catedral de Santa Maria d’Urgell. Espai Ermengol a les 11h.

 

L’equip d’investigació de Pyrenne realitza un servei de visites culturals guiades amb l’objectiu de donar a conèixer els tres factors principals que ens han portat a desenvolupar aquest projecte:

El primer respon a la curiositat. Curiositat per comprendre com, fa ara 900 anys, es podien realitzar construccions tan precises,  calculades a partir dels astres.

El segon, respon a l’admiració de com es va poder executar la construcció relacionant ciència i religió en el segle XII, harmonizant i integrant conceptes científics i creences religioses sense despertar sospites i/o controvèrsies que podrien haver arribat a  paralitzar l’obra.

El tercer factor respon a la voluntat de compartir i divulgar els coneixements adquirits i invertits en investigació i documentació durant quinze anys de treball.

El visitant tindrà l’oportunitat d’imaginar la catedral abans de la seva construcció i anar desentranyant durant el recorregut, les pautes que van influenciar a la societat del romànic, convertint-se en part activa de l’obra. Una proposta cultural en la qual anem a descobrir el patrimoni romànic de Santa Maria d’Urgell a partir dels conceptes pilars de les Arts lliberals exactes o Quadrívium, en un recorregut que iniciarem en l’absis i que envoltarà la catedral i el claustre, permetent-nos prendre consciència de fins a quin punt, ciència i religió anaven en connivència.

Visites guiades

Fem visites comentades al conjunt catedralici a grups, col·lectius i particulars prèvia reserva. Preu: a consultar.

Escoles

En preparació el programa educatiu per al pròxim curs, dirigit a alumnes a partir del segon cicle de Primària, Secundària, Batxillerat, Cicles Formatius i Universitats.

Per a més informació:

Contacte i reserves: Joan Vázquez

Telèfon: 670 572 932, de dimarts a diumenge de 10 a 18 h.

Correu electrònic: pyrenne.cat@gmail.com

El equipo de investigación de Pyrenne realiza un servicio de visitas culturales guiadas con el objetivo de dar a conocer los tres factores principales que nos han llevado a desarrollar este proyecto:

El primero responde a la curiosidad. Curiosidad por comprender como, hace ahora 900 años, se podían realizar construcciones tan precisas,  calculadas a partir de los astros.

El segundo, responde a la admiración de como se pudo ejecutar la construcción relacionando ciencia y religión en el siglo XII. Armonizando e integrando  conceptos científicos y creencias religiosas sin despertar sospechas y /o controversias que podrían haber llegado a paralizar la obra.

El tercer factor responde a la voluntad de compartir y divulgar los conocimientos adquiridos e invertidos en investigación y documentación durante quince años de trabajo.

El visitante tendrá la oportunidad de imaginar la catedral antes de su construcción e ir desentrañando durante el recorrido, las pautas que influenciaron a la sociedad del románico, convirtiéndose en parte activa de la obra. Una propuesta cultural en la que vamos a descubrir el patrimonio románico de Santa Maria d’Urgell en base a los conceptos pilares de las Artes liberales exactas o Quadrivium, en un recorrido que iniciaremos en el ábside y que envolverá la catedral y el claustro, permitiéndonos tomar conciencia de hasta que punto ciencia y religión estaban en connivencia.

Visitas guiadas

Realizamos visitas comentadas al conjunto catedralicio a grupos, colectivos y particulares previa reserva. Precio: consúltenos.

Escuelas

En preparación el programa educativo para el próximo curso, dirigido a alumnos a partir del segundo ciclo de Primaria, Secundaria, Bachillerato, Ciclos Formativos y Universidades.

Para más información:

Contacto y reservas: Joan Vázquez

Teléfono: 670 572 932, de martes a domingo de 10 a 18 h.

 Correo electrónico: pyrenne.cat@gmail.com